
✍️آزادی اقتصادی
?آزادی اقتصادی یا حق آزادی اقتصادی نشان دهندهٔ قابلییت اعضای یک جامعه برای انجام کنشهای اقتصادی است. این لفظ در علم اقتصاد و مباحثات سیاست گذاری و نیز فلسفهٔ اقتصاد سیاسی به کار میرود. همانند آزادی برای آزادی اقتصادی نیز تعاریف متعددی وجود دارد ولی تعریف واحدی که مورد قبول عمومی باشد وجود ندارد.
?یک رویکرد به آزادی اقتصادی از سنتهای لیبرالیسم کلاسیک برمیخیزد که بر بازار آزاد، تجارت آزاد، و مالکیت خصوصی در شرایط آزادی فعالیتهای اقتصادی کارآفرینانه تأکید میکند. یک رویکرد دیگر به آزادی اقتصادی از مطالعهٔ اقتصاد رفاه انتخاب فرد و آزادی اقتصادی بیشتر ناشی از انتخابهای ممکن «بیشتر» برمیخیزد. دیگر مفاهیم آزادی اقتصاد شامل حق آزادی از نیاز و آزادی شرکت در چانه زنی دسته جمعی بر میآید.
?با هر رویکردی به مفهوم آزادی اقتصادی توجه شود به نظر می رسد آزادی اقتصادی خروجی و پیامد آن اگر کمکی به توسعه پایدار ننماید، پدیده مطلوبی نباشد. اینکه در عمل، رویکرد آزادی اقتصادی چه پیامدهایی به دنبال داشته و منافع و هزینه آن برای جامعه در راستای شاخص های توسعه پایدار چگونه است ،نیازمند تحقیق و مطالعه است . اگر نتایج مطالعه نشان داد که رویکرد آزادی اقتصادی منجر به ناپایداری توسعه شده باز تعریف مجدد ” آزادی اقتصادی “صورت گیرد.
?به نظر نمی رسد رویکرد آزادی اقتصادی (با عناوین مختلف همانند واگذاری به بخش خصوصی، خصوصی سازی و …) در ایران توانسته باشد کمکی به توسعه پایدار بنماید. تخریب منابع طبیعی و محیط زیست، افزایش فقر و کاهش رفاه، کاهش سرمایه اجتماعی، کاهش مشارکت و همدلی، نامتوازن بودن و عادلانه نبودن توزیع امکانات و زیرساختهای اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی، آموزشی و فساد و رانت … و نشان از آن دارد که رویکرد آزادی اقتصادی نیازمند باز تعریف مجدد با توجه به شرایط و ساختار اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشور دارد .
نوشتن نظر