
جوانی، میانسالی و کهنسالی جمعیت زنان روستایی ایران بر حسب استان
??وضعیت روستاهای کشور از منظر جمعیتی چگونه است ؟
بخش دهم : جوانی، میانسالی و کهنسالی جمعیت زنان روستایی ایران بر حسب استان
میشل باچلت، معاون دبیر کل و مدیر اجرائی زنان سازمان ملل، میگوید: «هنگامی که زنان توانمند شده و حقوق دسترسی به زمین، رهبری، فرصتها و انجام انتخابهای خود را داشته باشند، رشد اقتصادی و امنیت غذایی افزایش یافته و چشمانداز برای نسل فعلی و آینده بهبود مییابد».
?زنان ستون فقرات توسعه اقتصاد روستایی و ملی هستند. در جهان زنان در حدود ۴٣ درصد از نیروی کار کشاورزی را دارا هستند و این سهم در برخی از کشورها به بیش از ٧٠ درصد میرسد. بهطوریکه بهطور میانگین سهم زنان از نیروی کار کشاورزی از حدود ٢٠ درصد در آمریکای لاتین تا تقریبا ۵٠ درصد در شرق و جنوب شرق آسیا و جنوب صحرای آفریقا را شامل شده که در برخی مناطق هم از ۵٠ درصد بیشتر است. سهم زنان در بازار کار بخش کشاورزی بهسرعت در حال تغییر در جهان است و ازهمینروست که حضور زنان روستایی در فعالیتهای مختلف اقتصادی از تولید تا فرآوری و بازاریابی و فروش دیده میشود.
?در آفریقا، ٨٠ درصد از محصولات کشاورزی بهوسیله کشاورزان کوچک و عمدتا ازسوی زنان روستایی تولید میشود. زنان بین ۶٠ تا ٨٠ درصد از موادغذایی در بسیاری از کشورهای درحالتوسعه را تولید میکنند و مسئول نیمی از کل تولید مواد غذایی در جهان هستند. زنان روستایی نقش اصلیای را در تولید مواد غذایی، مدیریت منابع طبیعی، درآمدزایی، مراقبت از خانه و خانواده و همچنین امنیت غذایی ایفا میکنند.از این رو شناخت گروه های سنی زنان روستایی میتواند کمکی در جهت تدوین برنامه های توسعه پایدار کشاورزی و روستایی و تعیین سهم و نقش برای زنان در دستیابی به شاخص های توسعه پایدار باشد.
?بر اساس اطلاعات سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ بر حسب جوانی، میانسالی و کهنسالی جمعیت زنان روستایی بر حسب استان می توان نتیجه گرفت که :
۱- از منظر جمعیت جوان (۱۵ تا ۲۴ ساله) در میان زنان روستایی ، جوان ترین استانها به ترتیب سیستان و بلوچستان با ۱۹ درصد سهم ، هرمزگان با ۱۸٫۲ درصد سهم و کرمانشاه با ۱۷٫۹ درصد سهم از کل جمعیت استان است. اطلاعات نشان می دهد که کمترین جمعیت جوان در استان مرکزی با ۱۱٫۹ درصد سهم از جمعیت استان است . به عبارتی دیگر جمعیت زنان جوان روستایی در دامنه بین ۱۱٫۹ تا ۱۹ درصد در استانهای مختلف متفاوت است . میانگین جمعیت جوان در میان زنان روستایی در کل کشور برابر با ۱۵٫۴ درصد است .
۲- از منظر جمعیت میانسال (۶۴ تا ۲۵ ساله) در میان زنان روستایی ، میانسال ترین استانها به ترتیب مازنداران با ۵۸٫۳ درصد سهم، گیلان با ۵۷٫۵ درصد سهم و البرز با ۵۶٫۳ درصد سهم از کل جمعیت استان است. اطلاعات نشان می دهد که کمترین جمعیت میانسال در استان سیستان و بلوچستان با ۳۷٫۵ درصد سهم از جمعیت استان است. به عبارتی دیگر جمعیت زنان میانسال روستایی در دامنه بین ۳۷٫۵ تا ۵۸٫۳درصد در استانهای مختلف متفاوت است. میانگین جمعیت میانسال در میان زنان روستایی در کل کشور برابر با ۵۰٫۷ درصد است .
۳- از منظر جمعیت کهنسال (۶۵ ساله و بیشتر) در میان زنان روستایی ، کهنسال ترین استانها به ترتیب مرکزی با ۱۴٫۳ درصد سهم، سمنان با ۱۰٫۷ درصد سهم و یزد با ۱۰٫۶ درصد سهم از کل جمعیت استان است. اطلاعات نشان می دهد که کمترین جمعیت کهنسال در استان سیستان و بلوچستان با ۴۳٫۶ درصد سهم از جمعیت استان است. به عبارتی دیگر جمعیت زنان کهنسال روستایی در دامنه بین ۳٫۶درصد تا ۱۴٫۳ درصد در استانهای مختلف متفاوت است. میانگین جمعیت میانسال در میان زنان روستایی در کل کشور برابر با ۷٫۱ درصد است .
?همان طور که مشاهده می شود توزیع جمعیت زنان در مناطق روستایی کشور بر حسب گروه های سنی جوان، میانسال و کهنسال متفاوت است و از این رو نیازمند برنامه ریزی منطقه ای بر اساس نیازهای هر گروه سنی می باشد . نکته دیگر که توجه به جنسیت را دربرنامه ریزی تاکید می نماید، الگوی سنی متفاوت در میان زنان و مردان روستایی است به طوری که برای میانسالی و بزرگسالی توزیع جمعیت برای دو گروه مردان و زنان کاملا متفاوت است و برای گروه سنی جوانان در میان زنان خوزستان رتبه اول و استان سیستان وبلوچستان در میان مردان رتبه اول را دارد.
? سهم جمعیت زنان جوان(۱۵ تا ۲۴ ساله) روستایی در سال ۱۳۹۵
?سهم جمعیت زنان میانسال(۲۵ تا ۶۴ ساله) روستایی در سال ۱۳۹۵
, ? سهم جمعیت زنان کهنسال (۶۴ ساله و بیشتر) روستایی در سال ۱۳۹۵
نوشتن نظر