
?روز جهانی محیط زیست
?طبیعت، بسان مادری مهربان انسان را در دامن خود می پروراند و سخاوتمندانه، همه منابع و سرمایه های خود را به پای او می ریزد. تاکنون همه موجودات روی زمین کوشیده اند تا به قانون و نظام طبیعت پیرامون خود گردن نهند و خود را با آن سازگار کنند، اما انسان، خواسته و ناخواسته، روند طبیعی محیط زیست خود را دگرگون کرده است.
? هر روز درختان بسیاری با قساوت، قلع و قمع می شوند و آب ها به هدر رفته و آلوده می شوند. جنگل های طبیعی ازمیان می روند، بسیاری از گونه های زیستی در حال انقراض هستند و صدها گونه به علت از دست دادن زیستگاه های خود، نابود شده اند. متأسفانه، آدمی بر خلاف دیگر موجودات، همواره تأثیر عمیقی در جهت نابودی و تهدید محیط زیست از خود بر جای گذاشته است، چنان که اکنون، از مهم ترین عوامل تخریب محیط زیست شناخته می شود.
?هر سال روز ۱۵ خرداد (۵ ژوئن) در سراسر جهان با عنوان روز جهانی محیط زیست گرامی داشته میشود. تاریخچه روز جهانی محیط زیست به سال ۱۹۷۲ بر میگردد، در آن سال برای اولین بار، سازمان ملل متحد کنفرانسی را با موضوع انسان و محیط زیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد.
? همزمان با برپایی این کنفرانس مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامهای را تصویب کرد که منجر به تشکیل UNEP ( برنامه محیط زیست سازمان ملل ) شد، UNEP در سراسر جهان مراسم ویژهای را به مناسبت این روز برگزار مینماید. مراسم این روز میتواند به اشکال مختلف باشد مثل راهپیماییهای خیابانی،همایشهای دوچرخه سواری،نمایش، مسابقات نقاشی و مقاله نویسی در مدارس ، درختکاری ،فعالیتهای مربوط به بازیافت ، پاکسازی و… .
?هدف از برگزاری چنین مراسمی جلب توجه عمومی به مسائلی است که محیط زیست را آلوده میسازد. هر سال نیز یکی از مسایلی که شدیدا محیط زیست را تهدید می کند به عنوان موضوع این روز انتخاب می شود.
?شعار روز جهانی محیط زیست در سال ۲۰۱۸ ،غلبه بر آلودگی پلاستیک است . انتخاب شعار«غلبه بر آلودگی پلاستیک» که به نوعی هدف حذف آلودگیهای پلاستیکی را دنبال میکند، فراخوانی برای اقدام همه ما در مبارزه با یکی از بزرگترین چالشهای محیط زیستی عصرحاضر است. برای برگزاری این رویداد بزرگ جهانی، هر سال یک کشور به عنوان میزبان برگزیده میشود که میزبان امسال روز جهانی محیط زیست، کشور هندوستان است.
?پیام اصلی شعار انتخابی امسال این است که هر کدام از ما در زندگی روزمره خود، به روشهای ممکن تغییراتی ایجاد کنیم که از بار سنگین آلودگیهای پلاستیکی کاسته و زیستگاههای طبیعی، زندگی حیات وحش و محیط زیست خود را از خطرات ناشی از انباشت ظروف یکبار مصرف و کیسههای پلاستیکی نجات دهیم تا از این طریق، شاخصهای سلامت جوامع انسانی، گیاهی و جانوری را، بهبود بخشیم.
?در سراسر دنیا، در هر دقیقه یک میلیون بطری آب آشامیدنی تولید میشود و سالانه ۵۰۰ میلیارد کیسهی پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد. در مجموع میتوان گفت ۵۰ درصد از مواد پلاستیکی که ما استفاده میکنیم، یکبار مصرف هستند.همچنین نزدیک به یک سوم از بستهبندیهای پلاستیکی که استفاه میکنیم، از طریق سیستمهای جمعآوری زباله، جمع نمیشوند و این به معنی انباشته شدن آنها در خیابانها و در محیط اطراف ماست.
هر سال، نزدیک به ۱۳ میلیون تن پلاستیک به اقیانوسها ریخته میشود که اثرات محیط زیستی زیانبار آنها بر بقای زیستمندان دریایی را شاهد هستیم. پلاستیکهایی که به اقیانوسها میرسند، میتوانند دو سرنوشت داشته باشند: یکی اینکه تا چهار بار در سال مورد استفادهی دوباره قرار بگیرند، و یا اینکه تا ۱۰۰۰ سال در اقیانوسها رها باشند تا روزی که تجزیه شوند.
?پلاستیکها راه خود را به منابع آبی ما هم باز کرده و از این طریق، به بدنهای ما نیز راه پیدا کردهاند. پرسش این است که پلاستیکها چه صدماتی میتوانند به ما بزنند؟
?دانشمندان هنوز در این خصوص اطمینان ندارند، ولی آنچه مشخص است اینکه پلاستیکها میتوانند در بردارنده مواد شیمیایی متعددی باشند که سمی و یا مخلِ عملکرد هورمونها هستند. پلاستیکها میتوانند به عنوان جاذب انواع آلایندهها مانند دی اکسینها، فلزات و آفتکشها عمل کنند.
?روز جهانی محیط زیست، امسال این فرصت را برای هریک از ما فراهم کرده است تا به شیوههای مختلف بتوانیم با آلودگی پلاستیک در سراسر دنیا مبارزه کنیم.
✅ منبع : بخش فرهنگ و هنر بیتوته و خبرگزاری فارس
«غلبه بر آلودگی پلاستیک» شعار جهانی روز جهانی محیط زیست
نوشتن نظر